Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/flevopok/public_html/kerstcreatief.nl/includes/function.php on line 385

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/flevopok/public_html/kerstcreatief.nl/index.php on line 118
Kerstradities in Nederland | Kerstcreatief.nl

Nederlandse kersttradities

Wanneer je kerstmis noemt, denk je aan gezelligheid met vrienden waarbij je lekker eet en cadeaus voor elkaar koopt. Daarnaast zul je waarschijnlijk ook aan diverse kersttradities denken. Veel van de tradities die we vandaag de dag nog hebben, stammen af van tradities die in de 16e eeuw begonnen zijn. Vanaf toen zijn we bijzondere gerechten gaan eten tijdens de kerstperiode. De Nederlandse kersttradities zijn tegenwoordig een mix van vele verschillende tradities uit heel Europa. Een fundamentele traditie is nog steeds dat er vrede op aarde moet zijn tijdens de nacht dat Jezus werd geboren.

De kerstboom opzetten

De eerste én oudste kerst traditie die we hebben is het opzetten van de kerstboom en deze mooi versieren. De Denneboom is de meest gebruikte boom en deze wordt vol gehangen met twinkelende lichtjes en prachtige ornamenten. Tegenwoordig heb je een grote keuze aan kerstbomen. Zo kun je kiezen voor een echte kerstboom of juist gaan voor een kunst kerstboom variant (tip: Kerstboom kunst - Kunst Kerstbomen) die je ieder jaar opnieuw kunt gebruiken. Het maakt hierbij niet uit welke boom je uitkiest aangezien onder iedere boom een kerststal komt te staan. Daarbij komen de cadeaus ook onder de boom te liggen die jullie voor elkaar gekocht hebben.

Kleine kersttradities die overal te vinden zijn

Vaak heb je het niet in de gaten maar in bijna iedere gebeurtenis tijdens kerstmis zul je iets van een kerst traditie terug vinden. De tradities komen voor tijdens het eten, drinken, feesten en zingen. Een kersttraditie kun je snel spotten wanneer je er op let.

Drank

Vele landen hebben een traditie wanneer het aan komt op drank tijdens de Kerst. Denk maar eens aan Duitsland waar ze glühwein drinken tijdens kerstmis. De Zweedse traditie om glögg te drinken is eigenlijk gelijk aan het idee van glühwein. Deze kerst traditie is ook in vele andere landen populair. Dit drankje wordt gedronken nadat alle kerstcadeaus uitgepakt zijn en het diner is geweest.

Eten

In de kerstperiode wordt er anders gegeten dan normaal. Het is daarom ook een kerst traditie om tijdens het kerstdiner eend, kalkoen, gans, varkensvlees, hert of konijn te eten. Als toetje wordt er vaak ijs gegeten met warme kersensaus. Tijdens de kerstdagen wordt er naast het kerstdiner ook andere zoetigheid gegeten. Denk hierbij aan speculaas, chocolade, kerstkransjes en marsepein.

Voor al uw vragen
John Beers info@kerstcreatief.nl
Contactformulier